Message Font: Serif | Sans-Serif
 
No. of Recommendations: 0
I was assuming that the $2500 was a 10% discount. I also assumed that you would reinvest your 5% interest from the fund. And lastly, I divided the payments into 5 years. Doing this on a monthly basis would be more elegant, but here's the annualized estimate.

Would you believe I used to know how to run these without even thinking? Anyway, here's how it all comes out.


25000-2500= 22500 Initial sum to be paid off after discount.

22500 divided by 5 years: 4500 per year.
Each year starts with the total left in your account, minus the annual payment, then the interest on what is left in the account is computed, and added to the start of the next year.

25000-2500= 22500

22500 divided by 5 years: 4500

End of first year: 22500- 4500= 18000 x .05= 900
2) 18900-4500= 14400 x .05= 720
3) 15120- 4500 = 10620 x .05 = 531
4) 11151-4500= 6651 x .05= 322.05
5) 6983.55- 4500= 2483.55

Pay off 25000, you lose $2483 in this very crude estimation, plus the initial $2500 Total savings: $4983.55

If anyone can find mistakes, I like to see were I messed up.


Print the post  

Announcements

What was Your Dumbest Investment?
Share it with us -- and learn from others' stories of flubs.
When Life Gives You Lemons
We all have had hardships and made poor decisions. The important thing is how we respond and grow. Read the story of a Fool who started from nothing, and looks to gain everything.
Contact Us
Contact Customer Service and other Fool departments here.
Work for Fools?
Winner of the Washingtonian great places to work, and Glassdoor #1 Company to Work For 2015! Have access to all of TMF's online and email products for FREE, and be paid for your contributions to TMF! Click the link and start your Fool career.