Message Font: Serif | Sans-Serif
 
No. of Recommendations: 0
<<<..... If I have 100 shares of AXP that I bought at 5 and I want to
sell at 75, my capital gain is $7500-500=$7000 or $70 per share. But if I double up in
the absense of a wash rule, I get an advantage because I would have a total cost of
$8000 / 200 shares = $40 share. Thus, instead of a capital gain of $7000, I would have
a capital gain of ($75/share - $40/share = $35/share)* 100 = 3500 rather than $7000. >>>

I fail to see the advantage gained here, because your net capital gain would be $35/share * 200 shares = $7000, when you sell all your shares. Is there something that I am missing??
Print the post  

Announcements

What was Your Dumbest Investment?
Share it with us -- and learn from others' stories of flubs.
When Life Gives You Lemons
We all have had hardships and made poor decisions. The important thing is how we respond and grow. Read the story of a Fool who started from nothing, and looks to gain everything.
Contact Us
Contact Customer Service and other Fool departments here.
Work for Fools?
Winner of the Washingtonian great places to work, and Glassdoor #1 Company to Work For 2015! Have access to all of TMF's online and email products for FREE, and be paid for your contributions to TMF! Click the link and start your Fool career.